24. Juna 2019.

Zbog seksističke izjave o grudima novinarke sud kaznio slovenskog političara

Boris-Popovič-4.3.2015-17-di-19

Tri i po hiljade eura s pripadajućim kamatama mora platiti poznati slovenski političar zbog seksističke i uvredljive opaske upućene novinarki, koja je pratila jedan njegov sudski slučaj, a kojom je komentarisao izgled njenih grudi.

Nezadovoljan njenim ranijim izvještavanjem za javnu televiziju u slučaju kad mu se sudilo zbog navodne zlopotrebe položaja, koparski gradonačelnik Boris Popovič kad je dopisnica  Slovenske televizije iz Kopra Evgenija Carl 2013. godine nakon ročišta upitala za komentar, neraspoložen bezobrazno je kazao da ima lijepe grudi, koje je pohvalila čak i njegova supruga.

Novinarka je posvjedočila da je zbog toga imala psihičke teškoće i jake bolove u leđima, za koje su sudski vještaci u iskazu potvrdili da mogu biti psihosomatskog izvora, te da joj je Popovič u više navrata znao reći uvredljive i seksističke komentare, zbog čega ga je tužila i zatražila odštetu od 7.000 eura. Među ostalim joj je navodno rekao da nimalo ne sliči na Pamelu Anderson, nekadašnju zvijezdu američke serije Baywatch.

Ljubljanska sutkinja j Alenka Kočevar Nosan presudom je odlučila da Popović mora platiti  dodatnih dvije hiljade eura za svaki sličan ispad prema novinarki do koga bi došlo u budućnosti, navode slovenski mediji.

“Vjerujem da je  lokalni političar dobio poruku da nije svemoguć i da mu se njegova jezična gimnastika očito ni finansijski ne isplati”, rekla je novinarka, dodavši da se na još uvijek nepravosnažnu presudu neće žaliti, prenosi Hina.

Međutim, i Popovič je protiv novinarke vodi još nedovršenu odštetnu parnicu. Tvrdi da ga je ona javno vrijeđala izrazima kao što su “gradonačelnikove paranoidne izmišljotine” ili “gradonačelnikove gluposti koje ne zavrjeđuju komentar”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano