19. Januara 2019.

Zdravstveni radnici HNK-a održali jednosatni štrajk upozorenja

strajk-zdravstvo

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su u srijedu od 10 do 11 sati štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu HNK-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a Kristina Bevanda izjavila je za Fenu kako su se članovi Sindikata odlučili na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Takođe, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka, te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara-za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Bevanda je kazala kako će tokom dana Skupština Sindikata raspravljati o idućim koracima, odnosno hoće li se jednosatni štrajk upozorenja produžiti ili, ukoliko se pregovori do tada ne otvore, odlučiti o stupanju u generalni štrajk.

Procjenjuje se kako na području HNK-a ima oko 750 doktora medicine.

Inače, Odluka o stupanju u štrajk upozorenja zdravstvenih radnika s područja HNK-a donijeta je na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano