25. Juna 2019.

Zijah A. Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj

Kragujevac_111017_Zijah Sokolovic prica bajke deci_KC Kragujevac_Pedijatrija_foto Nebojsa Raus

Poznati bh. autor, glumac i reditelj Zijah A.Sokolović ušao je u širi izbor za menadžera 2016 godine u Hrvatskoj, a njegov Thearto (prvi sistemski projekat edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj) za projekat 2016. u organizaciji PMI, udruženja za upravljanje projektima Hrvatske.

Zijah A.Sokolović je Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje (UNDP Goodwill Ambasador for Tolerance and Non-Violence). Njegov Thearto projekat “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”, koji je realizovan u saradnji sa MUP-om Hrvatske, dobio je Zlatni vijenac kao najbolji projekat u okviru zemalja EU-a, o informisanju i edukaciji djece o oblicima nasilja u porodici. /European CRIME Prevention Network – EUCPN /

Njegov projekat “Ovo sam ja” i “Ovo smo mi” u okviru Thearta, Zagreb, za koji je predložen za prestižne nagrade, sastoji se od tri dijela i rađen je osam godina: prvi dio projekta je da se sa dva glumca odigra 100 predstava “Telefon” za djecu sa posebnim potrebama, ali jedna predstava za jedno dijete u njegovoj sobi pored njegovog kreveta. Odigrano je 63 predstave. Cilj je bio da se pokaže kako i pozorište može biti jedan oblik terapije, za djecu sa posebnim potrebama, i apel da im omogući i organizuje redovno posjećivanje pozorišnih predstava.

Drugi dio projekta je bio da se napravi knjiga poezije malog pjesnika Marina Kosa, sa naslovom “Oo sam ja”, i u okviru knjige DVD sa 24 kratka filma, gdje zagrebački glumci svih generacija igraju različite situacije, u kojima govore njegovu poeziju. Knjiga i autor je predstavljen na četiri internacionalna pozorišna festivala. Danas je Marin student Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Cilj projekta je da se pokaže da su i oni mogući umjetnici potrebni okolini u kojoj žive.

“Treći dio,  da crteži djece sa posebnim potrebama koje smo dobili na poklone poslije predstava, mogu biti inspiracija drugim umjetnicima širom svijeta za rad, stvaranje i umjetnost. Njihovih deset crteža, smo dali desetorici muzičara, da na temu crteža, kao inspiraciju, komponuju muziku. Tamara Obrovac, Irena Popović, Matija Dedić, Jazz trio Lolita, Nebojša Nebe Ignjatović, Godalika & Personal, Walter Michelin, Narcis Vučina, Kronauer Candotti Mario, Manuel de Roo, muzičari umjetnici iz Holandije, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Onda smo pronašli, u svijetu u kome živimo, deset ljudi koji se bave filmom, da na temu crteža i u trajanju muzike, snime autorski film. Dobili smo DVD, kao neobično zanimljivo i dirljivo umjetničko djelo koje traje 40 minuta i koje je stvaralo 160 umjetnika na temu ideju djece sa posebnim potrebama. Crtež Muzika Film sve u jedno. Cilj projekta da različiti umjetnici svojim umjetničkim djelima ukažu na položaj djece sa posebnim potrebama u društvu u kome žive”, izjavio je Sokolović.

A. M.

(NovaSloboda.ba)

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano