23. Maja 2019.

Zimski sjaj

ns st moritz trka konja na ledu

Ispod kopita kona u trku frca snijeg. Sa tempom od 50 km/h, u oblacima sniježne prašine, punokrvni ždrijepci jezde u pravcu cilja. Dužina staze je 2.000 metara, a vodi ukrug, preko zaleđenog jezera u St. Moritzu (Švicarska)

White Turf je domaćin nekoliko trka po disciplinama, galop, kas i vuča skijaša, a održava se svake godine tokom tri vikenda u februaru. Trka je koliko ekskluzivna, toliko i kontroverzna.

Prošle godine, žrijebac po imenu Wallach se srušio, kada mu je noga upala u jednu pukotinu na ledu. Neposredno iza njega je bio ždrijebac po imenu Boomerang Bob, srušio se preko njega i bio tako teško povrijeđen, da je morao biti uspavan.

Direktor trke je iz ovog slučaja povukao pouke, nešto naučio i preduzeo: Iznad staze tokom svih utrka kruži jedan dron i mjeri debljinu leda na jezeru, uz pomoć specijalne tehnike.

Tradicionalna trka konja na ledu održava se u St. Moritzu bez prekida, od 1907. godine. Hrabri ljudi koji po ovakvoj hladnoći izlaze i love na njihovim moćnim ždrijepcima, prolazeći kroz predivne pejsaže, u sebi imaju nešto arhaično. Da bi se sačuvala sva ova originalnost, očigledno je potrebna i savremena tehnologija.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano