17. Juna 2019.

Zvizdić: BiH ima svoju imovinu

Denis Zvizdić 14

Neutemeljene tvrdnje Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko Distriktu, još su jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, saopštio je danas dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući VM BiH.

Takve proizvoljne izjave, ističe Zvizdić, nemaju niti pravno niti činjenično utemeljenje u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao ni u odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je jedini tumač Ustava Bosne i Hercegovine i čije su odluke obavezujuće za sva državna tijela u Bosni i Hercegovini, pa tako i za funkciju predsjednika bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska.

“Osim toga, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i pozitivnim propisima koji moraju biti u skladu sa Ustavom, jedino redovni sudovi i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u pravnom sitemu Bosne i Hercegovine imaju nadležnost odlučivati da li nekome pripada pravo na imovinu i njenu zaštitu. Zbog toga, netačne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da Bosna i Hercegovina nema imovinu su potpuno apsurdne i dio su kontinuiteta neargumentovanih napada na nezavisno sudstvo Bosne i Hercegovine, kao garanta vladavine prava svih demokratskih država.

Zbog toga je još jednom potrebno istaći Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je davno utvrđeno da je „Bosna i Hercegovina titular-vlasnik cjelokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i sljedništvom i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektuje: državnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.  Dalje, država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu, uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama “.

Odlukom je potvrđen i vrlo jasan stav Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj se kaže: „ Dejtonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje imeđu dva entiteta, a ne između entiteta i države. Pitanje razgraničenja entiteta ni na koji način ne utiče na vršenje nadležnosti od strane Bosne i Hercegovine na njenoj teritoriji, niti na sposobnost institucija  Bosne i Hercegovine da budu vlasnici imovine koja se nalazi na teritoriji bilo kojeg entiteta.“

Dakle, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj istoriji, imala, ima i imaće svoju imovinu.

Što se tiče aktuelne teme uknjižeženja vojne imovine koja je izazvala veliku nervozu snaga i pojedinaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su protiv civilizacijskih integracija, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO paktu.

Pozivam i sve druge institucije i pojedince koji su uključeni u proces uknjiženja perspektivne vojne imovine, kao uslova za aktivaciju MAP-a, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu sa vladavinom prava, čime će značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu čitave Bosne i  Hercegovine, ali i regiona Zapadnog Balkana, stoji u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića.

S. M.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano