24. Juna 2019.

Zvizdić: Očekujem da će odluka Vlade Kosova biti stavljena van snage

Denis Zvizdić 17

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Iz tih razloga, u naredna dva dana tražiće se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela.

“Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pažnju na sebe – svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu izjasniti”, kazao je Zvizdić novinarima.

Očekuje da će Evropska komisija hitno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage.

U protivnom, dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera.

“Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju”, poručio je Zvizdić.

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja, tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano