26. Maja 2019.

Zvizdić sa Danielssonom i Mayrom Hartingom

Zvizdic-EK 20-0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom  za Evropu i Centralnu Aziju  u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayrom Hartingom, saopšteno je iz VM BiH.

Upoznao ih je sa aktuelnom ekonomskom i političkom  situacijom u BiH i sa stepenom realizacije zacrtanih ciljeva na putu ka Evropskoj uniji i rekao  da je BiH  opredijeljena za ubrzanje procesa integracije. Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja  o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

„U potpunosti smo posvećeni evropskim integracijama. Na listi naših prioriteta je pitanje stabilnosti i sigurnosti. To je osnova za politički, društveni i ekonomski napredak  i činjenica je da su i evropske i NATO integracije  bazirane na vladavini prava i na poštivanju zakona“, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena daljem jačanju vladavine prava na svim nivoima, kao i ukupnim reformskim procesima.

Razgovarali su i o nastavku regionalne saradnje. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH pridaje veliki značaj unapređenju dobrosusjedskih odnosa  i da se to očituje kroz učešće BiH  u regionalnim inicijativama.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj podrške EU u upravljanju migracijskim tokovima u BiH i rekao da je BiH privržena zajedničkoj evropskoj  politici prema migrantima.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars – Gunnar Wigemark.

S. R.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano