18. Decembra 2018.

Zvizdić u Dohi razgovarao sa katarskim premijerom Al Thanijem

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH u službenoj posjeti Državi Katar.

Predsjedavajući Zvizdić danas se u Dohi susreo sa premijerom/ministrom unutrašnjih poslova Katara šeikom Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thanijem, s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa. Konstatovano je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, te je izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje.

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.Premijer Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri bezbjednosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijera Al Thanija o aktuelnim reformskim procesima u  našoj zemlji kao i evroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji. Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi. Rekao je da je naša zemlja zainteresirana i otvorena za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnji infrastrukture, kao i jačanju kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju. On je pozdravio uvođenje redovne avio linije na relaciji Sarajevo-Doh,a čime će se olakšati dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao premijera Države Katar da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika i  Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar. Memorandume je, u ime Vijeća ministara BiH, potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović a u ime Vlade Države Katar ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva dr. Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi. Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano