19. Januara 2019.

ZZO HNK-a: Markice osiguranja za 2017. vrijede do 31. decembra 2017. godine

Markica osiguranja

Markice za 2017. godinu vrijede do 31. decembra ove godine, jer je ta premija vezana za jednu kalendarsku godinu, kazala je glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja  ZZO HNK-a Alenka Ban.

S distribucijom markice osiguranja za 2018. godinu ZZO HNK-a počeo je 17. decembra i njena redovna distribucija završava zaključno s 28. februarom 2018. godine.

Prema riječima Alenke Ban, cijena premije osiguranja ostala je 20 maraka po osiguraniku kao i prethodne godine, s tim da su djeca do navršene 18. godine života oslobođena plaćanja premije osiguranja.

Podsjetila je kako je prošle godine Skupština HNK-a usvojila odluku prema kojoj se djeca do navršene osamnaeste godine života oslobađaju plaćanja premije osiguranja.

“Nakon 1. marta, markicu zdravstvenog osiguranja mogu pribaviti samo prvoprijavljeni, odnosno djeca koja su navršila 18 godina života. Kada osoba navrši 18 godina, ima rok za pribavljanje premije osiguranja od 30 dana”, istakla je Ban.

Dodala je kako kupovina markice osiguranja nije obsvezna, ali oni koji kupe markicu oslobođeni su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, za koje se pojedinačne cijene usluga kreću od 2 do 150 maraka.

“Osiguranici koji imaju markicu osiguranja ne plaćaju apsolutno niti jednu participaciju prilikom pružanja usluga zdravstvene zaštite”, kazala je Ban.

S obzirom na to da su pred nama novogodišnji praznici, što znači da 1. i 2. januara neće raditi područni uredi ZZO-a, kao ni lokacije na kojima se vrši distribucija, Ban navodi kako će se s redovom distribucijom premije markice osiguranja nastaviti 3. januara.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano