Ambasadorica Švicarske u BiH Rauber Saxer održala predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, održala je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru  predavanje na temu „Politički sistem Švicarske“.

Andrea Rauber Saxer, po profesiji pravnica, ambasadorica je Švicarske u Bosni i Hercegovini od septembra 2016. godine. Prije ove funkcije, bila je zamjenica šefa stalne misije Švicarske pri OSCE-u, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Ambasadorica je danas govorila o jedinstvu raznolikosti Švicarske, o viševjekovnoj švicarskoj neutralnosti u vremenu ratova, o glasačkom procesu, podjeli vlasti i složenom državnom aparatu sa 26 kantona, zatim o četiri nacionalna jezika, o dvojezičnim gradovima, o faktorima kohezije, te o misiji i cilju Švicarske za BiH: bolje socijalne, ekonomske mogućnosti i perspektive za sve osobe u Bosni i Hercegovini.

Rauber Saxer je istakla kako Švicarska i Bosna i Hecegovina imaju zajedničkih osobina – obe zemlje imaju prekrasne planine i jezera, ali i slične političke sisteme koje je zanimljivo porediti.

Nakon predavanja, kroz neformalnu i ugodnu diskusiju sa ambasadoricom, studenti/ce Univerziteta su željeli saznati više o zdravstvenom i obrazovnom sistemu Švicarske, o prednostima i manama modela Švicarske, te o značajkama ovog modela koje bi mogle poslužiti kao inspiracija za Bosnu i Hercegovinu.

(NovaSloboda.ba)