Cerar negirao da će Slovenija povući priznanje Kosova

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar negirao je u srijedu špekulacije o mogućem slovenskom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova koje su se u zadnje vrijeme pojavile u dijelu medija u Srbiji.

Na pitanje namjerava li slovenska vlada odstupiti od priznanja Kosova, koje mu je na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku postavio čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, šef slovenske diplomatije kazao je da takve namjere ne postoje, prenosi Hina.

“Mislim da smo Kosovo osnovano priznali kao državu”, kazao je Cerar i dodao kako je Slovenija svjesna da na tom području, ipak, postoji “nekoliko otvorenih pitanja”.

Kao i najveći dio članica EU-a, Slovenija je nezavisnost Kosova priznala u prvoj polovini 2008. godine, upravo u vrijeme kad je Slovenija obavljala svoje šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

Na pitanje poslanika Demokratske stranke penzionera Ivana Hršaka o tome kakav je slovenski stav o trenutnim događajima u Srbiji, odnosno protestima opozicije protiv vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Cerar je odgovorio da Slovenija situaciju budno prati i da je njom zabrinuta.

Slovenski šef diplomatije dodao je kako se nada da neće doći do zaoštravanja i da će spor biti riješen na demokratski način i u skladu s načelima vladavine prava.

Slovenija želi da se prilike što  prije stabilizuju, kako bi se Srbija mogla posvetiti drugim zadacima, kazao je Cerar zastupnicima u slovenskom parlamentu.

(Fena)