Članovi Predsjedništva BiH primili diplomate Radne grupe EU za Zapadni Balkan (COWEB)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su juče diplomate Radne grupe EU za Zapadni Balkan (COWEB), saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti neophodne reformske procese. Diplomate su istakle lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktuelni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka evropskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o romingu i aktivnostima preduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. univerziteta, istakavši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za saradnju s BiH u narednom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provođenja reformi u cilju akceptiranja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istakavši da bi taj reformski proces dodatno bio podstaknut dobijanjem pozitivnog mišljenja Evropske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do kraja rumunskog predsjedavanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su učestvali i predstavnici učesnica SEECP-a, Komisije EU, Evropske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

S. R.

(NovaSloboda.ba)