Josipović: Ne veselim se problemima Srbije, Vučiću na naplatu dolazi populizam

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da se ne veseli problemima koje ima Srbija, da bi volio da Srbija iz krize izađe stabilna i da nastavi put prema Evropskoj uniji.

“Vučiću sad dolaze na naplatu populizam kojim je godinama jačao svoju vlast i nerealne politike i obećanja koja nije bio spreman ispuniti. Ja se ne veselim problemima koje ima susjedna država, volio bih da Srbija izadje iz krize stabilna i nastavi put prema EU, jer je sad zapela posebno radi politike prema Kosovu i svojih unutrašnjih problema…Da demokratskim putem riješi probleme koje ima”, rekao je Josipović za regionalnu N1 televiziju.

On je ocijenio da “moguće nedemokratske solucije, bez obzira u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji, nisu dobar put”.

“Kad pogledate sastav demonstranata, riječ je o heterogenoj grupi od krajnje desnice do demokratskih grupa. Pitanje je šta bi bilo i ako bi Vučić pao, šta bi bilo poslije. Ono šta je uvijek opasnost da iza takvih mogućih solucija koje izlaze iz demokratskih standarda, da dobijete neku ekipu koja je još manje uspješna i dobra u sprovođenju evropskih politika nego što je sadašnja vlast”, rekao je bivši predsjednik Hrvatske o posljednjim dešavanjima na protestima u Beogradu.

Na pitanje može li se u Srbiji pojaviti lošija politika od Vučićeve, Josipović je odgovorio da može.

“Vjerujte da može. Ako vidimo profil Boška Obradovića, zamislite kakvi bi državni i međunacionalni odnosi bili da je on na vlasti”, rekao je Josipović.

On je upozorio i da je više država u regionu suočeno s nestabilnostima, posebno one istočno od Hrvatske, i dodao da te nestabilnosti “sutra mogu da utiču i na situaciju u Hrvatskoj”.

(Beta)