Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ sa Mirjanom Karanović i Enesom Salkovićem u petak u mostarskom Narodnom pozorištu

Višestruko nagrađivana predstava Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović, u petak, 22. marta sa početkom u 20 sati, gostuje u Narodnom pozorištu Mostar.

Predstava je nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u partnerstvu sa Kamernim teatrom 55 Sarajevo, a govori o ženi u četrdesetim godinama i tinejdžeru, koji se slučajno sreću u javnom toaletu i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine, koje je o samom sebi moguće izreći.

„Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića, koja uporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom. Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća“, zapisala je o predstavi rediteljica i glumica Mirjana Karanović.

Glumačku postavu čine Mirjana Karanović i Enes Salković. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Draško Adžić.

Cijena ulaznice za predstavu “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” je 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

(NovaSloboda.ba)