Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Sokolac -5 stepeni, Drvar -3, Bugojno -2, Ivan Sedlo i Sanski Most -1, Banja Luka, Bihać, Doboj, Jajce, Livno, Prijedor i Srebrenica 0, Bijeljina, Tuzla i Zenica 1, Brčko, Sarajevo i Široki Brijeg 2, Zvornik 3, Grude i Stolac 4, Gradačac 5, Trebinje 10, Mostar 11, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 13 i 18, na jugu zemlje od 18 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će se poboljšati u cijeloj zemlji.

Nakon svježijeg jutra, izraženije u unutrašnjosti, tokom dana će doći do porasta temperatura uz duže sunčane intervale, što će ugodno djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Kolovoz je suh i mjestimično vlažan, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Na magistralnim putevima M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Zbog povremeno pojačane frekvencije vozila, moguća su duža zadržavanja na mjestu izvođenja radova. Vozače molimo za strpljenje i razumjevanje.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Od 25.3. do 17.4. zbog radova u Hrvatskoj, zatvara se granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, biće omogućen prelaz pješaka).

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

 R. K.

(NovaSloboda.ba)