SIPA u akciji “Kasa” lišila slobode 12 lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Sarajeva, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa”.

Prilikom  realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 30 lokacija i lišili slobode 12 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela  iz člana 273. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine poreska utaja u vezi sa  članom 33. pomaganje i računarsko falsifikovanje iz člana 394. stav (2)  u vezi sa članom 31. saučesništvo i 54. sticaj krivičnih dijela Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave, te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa. otkriveni su i privremeno oduzeti  mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, novac veće vrijednosti, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)