Špago i Herceg još četiri godine na čelu Skupštine i Vlade HNK-a

Predstavnici kantonalnih odbora HDZ-a i SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona dogovorili su se na sastanku u Mostaru kako će pozicije predsjednika kantonalne skupštine i predsjednika kantonalne vlade i u sljedećem mandatu obavljati Šerif Špago i Nevenko Herceg.

“U skorom razdoblju daćemo ovlaštenja za sazivanje kantonalne skupštine i imenovanja izbora predsjedavajućeg u imenu Šerifa Špage, te imenovanja mandatara za sastav nove vlade u imenu Nevenka Hercega”, izjavio je domaćin sastanka, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Edin Mušić.

Istakao je kako su na sastanku predstavnicima kantonalnog odbora HDZ-a BiH predali programski osvrt o tome kako SDA vidi buduću vlas,t te naglasio kako će nastaviti rad na zajedničkim programskim smjernicama sa željom da HNK bude jedan od najrazvijenijih dijelova BiH.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH Ljubo Bešlić ustvrdio je kako je postignut veliki napredak s obzirom da će u narednih deset do 15 dana biti imenovano rukovodstvo kantonalne skupštine i mandatar nove vlade.

Bešlić se osvrnuo i na dokument koji su dobili od SDA o načinu viđenja razvoja kantona.

“Mi smo naš takva dokument već dali SDA i ta dva dokumenta trebaju biti osnova za izradu zajedničke platforme nove vlade, što će se dogoditi nakon imenovanja rukovodstva skupštine i mandatara i ta će platforma u konačnici iznjedriti programsku deklaraciju”, kazao je.

Kada je u pitanju imenovanje podpredsjedavajućeg Skupštine HNK-a iz reda srpskog naroda, Bešlić je kazao da će ta pozicija biti popunjena, ali da ne očekuje da će je zauzeti neko iz SDP-a BiH, s obzirom da ta stranka ima stav da ne želi biti dio vladajuće većine.

Što se tiče imenovanja nove vlade, Bešlić je kratko kazao kako očekuje da će se to dogoditi “relativno brzo”.