Vlada HNK-a: Tužbe i presude dodatno opterećuju budžet

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na današnjoj sjednici, razmotrila je Informaciju o problematici u vezi s pravosnažnim sudskim presudama i vansudskim nagodbama.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, ponovo podsjetila na to kako se radi o naslijeđenim tužbama koje su zasnovane na odlukama koje su donosile neke ranije vlade. Uprkos toj činjenici, ozbiljnim i odgovornim gospodarenjem javnim finansijama, Vlada je stvorila preduslove i do sada isplatila više od 15 miliona KM.

Izdvojeni iznos i ukupni pristup rješavanju te problematike jasni su pokazatelji spremnosti Vlade za konačnim rješavanjem problema koga nije kreirala, a koji je postao najozbiljnija prijetnja finansijskoj stabilnosti HNK-a.

Ali, umjesto razumijevanja i podrške,. kako se ističe u saopštenju, ovih dana smo svjedoci kako od istih protagonista  – tužioca i advokata – imamo nove tužbe, zasnovane, takođe, na odlukama nekih ranijih vlada, a koje bi, kada bi bile prihvaćene, definitivno urušile sav dosadašnji napor i postignutu finansijsku stabilnost budžeta.

“Očigledno je kako svjedočimo dobro osmišljenoj akciji advokatskog lobija koji, u konačnici, od nje i ima najveću korist. Naime, postoje egzaktni pokazatelji o milionskim iznosima koje su neki advokati ostvarili tužbama, te stoga ne čudi da se dnevno susrećemo s njihovim porukama u kojima budžetske korisnike podstiču na nove tužbe.

Svjedočimo i stotinama apelacija Ustavnom sudu, zbog dužine trajanja sudskih postupaka,  na osnovu kojih smo već isplatili značajna sredstva, iako nemamo nikakve veze s radom sudova, što je ovlaštenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Zbog svega toga, Vlada izražava ozbiljnu zabrinutost za finansijsku stabilnost budžeta i redovnost isplata, kako plata, tako i svih drugih davanja”, stopji na kraju saopštenja Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)