Najbolji bh. fudbaleri protiv Armenije započinju novi kvalifikacioni ciklus

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjom utakmicom protiv Armenije započinje novi ciklus kvalifikacija za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova.

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija BiH će u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s dosta izmjena u sastavu, a priliku da reprezentaciju BiH prvi put odvede na Evropsko  prvenstvo imaće hrvatski stručnjak Robert Prosinečki. Svojevremeno jedan od najboljih napadača svijeta, na klupi reprezentacije BiH već u prvim susretima pokazao da ima ideju i viziju, a prve uspjehe je ostvario u mečevima Lige nacija, u kojima je BiH zauzela prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske.

Novi selektor je imao težak posao da preuzme ekipu kojoj je slijedila smjena generacija. Podmladio je ekipu i doveo nekoliko igrača, koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH.

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću, Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim fudbalerima, koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. najbolji bh. fudbaleri boriće se u grupi “J” protiv Italije, Grčke, Finske, Armenije i Lihtenštajna. Italija je prvi favorit grupe, ali evidentno je da “Azzuri” u posljednjih nekoliko godina ne igraju na nivou koji se očekuje od fudbalskog velikana. Mnogi fudbalski poznavaoci vjeruju da s adekvatnim pristupom bh. fudbaleri mogu da pruže otpor Italijanima.

U slučaju da Italija opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto u grupi, za drugu poziciju koja donosi direktan plasman na EP za očekivati je da se bore BiH i selekcija koju (pre)često susrećemo u kvalifikacijama – Grčka. Poznato je da su Grci neugodan protivnik, koji igra defanzivan, mnogi bi kazali destruktivan nogomet, a vjerovatno je da će s istim pristupom igrati i ove kvalifikacije.

Prosinečki je svjestan da ne treba potcijeniti ni selekciju Finske, koja je, kao BiH, zauzela prvo mjesto u C Ligi nacija i izborila baraž koji će biti odigran nakon kvalifikacija za EP. U istoj grupi nastupila je i reprezentacija Grčke, koja je na kraju zauzela treće mjesto iza Finske i Mađarske.

Prosinečki je u više navrata istakao da bi pobjede u prva dva domaća meča kvalifikacija (Armenija, Grčka) mnogo značile za moral ekipe u nastavku kvalifikacija. Pobjeda protiv Armenije ne bi trebala doći u pitanje, jer se radi o selekciji nižeg renomea, a prvi pravi ispit izabranici Prosinečkog imaće 26. marta u Zenici protiv Grka, koji će vjerovatno sve karte baciti u odbranu.

Utakmica BiH – Armenija biće odigrana večeras od 20,45 sati na stadionu “Grbavica” u Sarajevu.

– Raspored mečeva reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (grupa J):

1. kolo, 23. marta: BiH – Armenija (20.45 sati)

2. kolo, 26. marta: BiH – Grčka (20.45)

3. kolo, 8. juna: Finska – BiH (18.00)

4. kolo, 11. juna: Italija – BiH (20.45)

5. kolo, 5. septembra: BiH – Lihtenštajn (20.45)

6. kolo, 8-10. septembra: Armenija – BiH (18.00)

7. kolo, 12. oktobra: BiH – Finska (18.00)

8. kolo, 15. oktobra: Grčka – BiH (20.45)

9. kolo, 15. novembra: BiH – Italija (20.45)

10. kolo, 17-19. novembra: Lihtenštajn – BiH (20.45)

Plasman na evropsko prvenstvo izboriće dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala.

(Fena)