Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Sokolac -3, Bugojno, Sanski Most 0, Banja Luka, Bihać, Ivan Sedlo, Prijedor, Tuzla 1, Doboj, Srebrenica, Zvornik 2, Bijeljina, Grude, Livno, Sarajevo 3, Brčko, Široki Brijeg 4, Gradačac 9, Trebinje 12, Neum 13, Mostar 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevne temperature vazduha od 14 do 20, na jugu do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Dodatna stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Preporučljivo je prikladnose obući i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će biti neuobičajeno toplo.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovi ovog jutra su povoljni, a promet vozila slab do umjeren. Na brojnim dionicama učestali su sitniji odroni, tako da savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila, moguća su duža zadržavanja na ovoj dionici.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, gdje su u toku sanacioni radovi, dok je za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase na snazi zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno).

Zbog održavanja 3.Mostarskog polumaratona, danas od 9 do 11,30 sati doći će do obustave saobraćaja na relaciji od mosta Vojno (Potoci) prema Mostaru, kao i u gradu Mostaru. Molimo građane Mostara, kao i sve one koji su namjeravali posjetiti ovaj grad, da se danas u pomenutom terminu, što manje kreću gradom svojim vozilima, kako bi izbjegli duže zastoje.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Od ponedjeljka 25.03. do 17.04. zbog radova u Hrvatskoj, zatvara se granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, biće omogućen prelaz pješaka).

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)