S protesta u Beogradu zatražene ostavke Vučića, Brnabić i Gojković

S platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na protestu “Jedan od pet milijuna”, poručeno je sinoć da će se, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, građani okupiti u subotu 13. aprila i poručiti što imaju “uzurpatorskom režimu”.

Glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić kazao je kako građani širom Srbije zahtijevaju ostavke državnog vrha, rukovodstva Radio-televizije Srbije, članova Regulativnog tijela za elektronske medije (REM), kao i fer uslove za izbore u roku od šest do devet mjeseci, prenose beogradski mediji.

Lečić je podsjetio kako građani traže ostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsjednice Skupštine Maje Gojković.

Ocijenio je kako će najjače oružje protiv aktuelne vlasti biti ono kada se probude svijest i samosvijest građana i poručio okupljenima da ne mijenjaju protest  jer su na pravom mjestu.

Istakao je kako bi “Dnevnik slobodne Srbije”, u kome su se obratili mladići koji su privedeni tokom prošlotjednih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a, trebalo da bude dio dnevnika na RTS-u.

“Samo je važno da budemo hrabri, da se povežemo i da budemo uporni. Taj pritisak Vučić i njegova kamarila neće izdržati”, rekao je Lečić.

Ispred zgrade RTS-a, koju je NATO bombardovao 1999. godine, demonstranti su palili svijeće i držali crvene karanfile, odajući poštovanje poginulima.

Tokom performansa, ispred ulaza u RTS stajalo je nekoliko opozicionih čelnika, među kojima i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je naglasio kako su “zahtjevi isti kao i prije 100 dana”.

 Protest je završio ispred Vrhovnog kasacionog suda, kako bi se pružila podrška građanima zaduženim u švicarskim francima.

(Fena)