Sunčano s temperaturom do 24 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -5 stepeni, Bjelašnica -3, Bugojno 0, Sanski Most 1, Banja Luka, Bihać, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Srebrenica, Tuzla 2, Bijeljina, Doboj 3, Brčko, Sarajevo, Široki Brijeg 4, Zvornik 5;, Grude 6, Gradačac 9, Trebinje 12, Neum 13, Mostar 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab uglavnom istočni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 17 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem anticiklona i uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije biće boljeg raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropati, takođe, neće imati jačih tegoba.

Preporučuje se boravak na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

Pri tome, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će posvuda preovladavati visoke temperature.

—–

BIHAMK

Promet vozila slab do umjeren

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila, moguća su duža zadržavanja na ovoj dionici.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Vremenski uslovi ovog jutra su povoljni, a promet vozila slab do umjeren. Na brojnim dionicama učestali su sitniji odroni, tako da savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Od 25.03. do 17.04. zbog radova u Hrvatskoj, zatvara se granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, biće omogućen prelaz pješaka).

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)