Cijene nafte porasle i prošle sedmice

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago porasle i prošle sedmicwe, trećezaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, a veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalne privrede.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovinom sedmice, cijene su nafte dostigle najviše nivoe u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Tako je u četvrtak na londonskom tržištu cijena barela dostigla 68,69 dolara, a na američkom tržištu 60,39 dolara.

Ali, u petak su cijene skliznule s tih nivoa nakon što je objavljen niz podataka koji ukazuju na slabljenje privrednih aktivnosti u SAD-u, eurozoni i Japanu, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

Od početka ove godine, cijene su nafte porasle više od 20 posto, zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnje i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat, koji je lani negativno uticao na dvije najveće svjetske privrede.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalne privrede, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Od početka prošle godine, SAD su povećale proizvodnju za više od 2 miliona barela dnevno, na rekordnih 12,1 milion barela dnevno, što je do sad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen petu sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za devet, na ukupno 824, što je njihov najmanji broj od aprila prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. Ali, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

(Fena)