Udruženja žrtava traže zaštitu za Nihada Aličkovića

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine zahtijevaju od nadležnih institucija BiH zaštitu za Nihada Aličkovića, za koga je Srpski četnički pokret raspisao potjernicu i ucijenio njegovu glavu na 60.000 eura.

Udruženja žrtava, takođe, traže hitno privođenje počinioca tog krivičnog djela s ciljem sprječavanja daljih posljedica, te zabranu djelovanja Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Srpski četnički pokret je 24. marta godine, putem sredstava javnog informisanja, pozvao na linč Nihada Aličkovića, raspisavši potjernicu i ucijenivši njegovu glavu na 60.000 eura.

“Ovakvim javnim podsticanjem na linč predsjednika neformalne grupe „AntiDayton“ Nihada Aličkovića, ugrožava se ne samo njegova bezbjednost, već i bezbjednost Bosne i Hercegovine, te dovodi u pitanje njen suverenitet”, saopšteno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženje napominje da je Srpski četnički pokret dao sebi za pravo da određuje šta je to Bosna i Hercegovina trebala da uradi u pogledu Aličkovića, a nije uradila, označavajući Aličkovića kao atentatora na Vučića.

Srpski četnički pokret ima otadžbinsku upravu, koja na hitnim zasjedanjima raspisuje potjernice i javno obećava nagrade, Prijeki četnički sud koji ekspresno sudi, te jedinice za brzo djelovanje koje spremno čekaju da hapse.

“Raspisivanje protivzakonite potjernice za Aličkovićem i formiranje jedinica, koje su spremne da ga hapse i privedu Prijekom četničkom sudu, je udar na njegovu bezbjednosti slobodu kretanja i predstavlja javno podsticanje na terorističke aktivnosti. U konkretnom slučaju, javno podsticanje na uzimanje taoca”, stoji u saopštenju.

(Fena)