Vučić: Srbija nikad neće biti članica NATO saveza

Srbija nikad neće biti članica NATO-a, jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila koje će uvijek biti zločin, a ne pogreška, i moliće se da se takvo zlo više nikad ne ponovi ni srpskom narodu, niti ikom drugom u svijetu, ključne su poruke Dana sjećanja na žrtve bombardovanja SR Jugoslavije sa centralne državne komemorativne svečanosti održane u nedelju naveče u Nišu.

Narod Srbije dostojanstveno je donio odluku da ne želi članstvo u NATO-u i da je vojna neutralnost naš prirodni izbor, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu i poručio da Srbija neće u NATO, jer želi biti “svoj na svome i ništa više”, jer je danas “jača nego ikad”, prenosi Hina.

Podsjetivši na stradanje oko 2.500 civila tokom “NATO-ove agresije”, što je u Srbiji postao službeni naziv za vazdušne udare i bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije 1999. godine, Vučić je naglasio da će smrt civila, a posebno sedamdesetdeveoro djece, “uvijek biti zločin”.

“Za nas će uvijek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće priznati – samo greška, uz koju ponekad dodaju – tragična. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava pognuti glavu i sebi reći greška, jer bi to značilo da i vlastite živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška”, rekao je Vučić.

On je poručio da Srbi jesu “brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i na pomirenje”.

“Nikome ne prijetimo, samo hoćemo čuvati svoje nebo i sami štititi i braniti svoju zemlju. Za to imamo sve više snage i sve više mogućnosti, jer Srbija je danas desetorostruko jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. godine”, naglasio je Vučić.

On je ocijenio da je Balkan i dalje “zapaljiva smjesa s kojom niko ne smije pogriješiti” i poručio da će “Srbija i dalje biti zemlja koja komunicira riječima, a ne željezom”.

“Razgovor umjesto metaka treba biti naša politika, politika budućnosti, u kojoj ćemo se u miru sjećati naših žrtava, da znaju da Srbija živi za njih”, rekao je Vučić i poručio da se “budućnost može graditi čuvajući slobodu, nezavisnost i samostalnost” Srbije kao najviše vrijednosti.

Vučić je istakao da kao što “ni oni ubijani u Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima, operaciji Oluja, nisu bili greška, već namjera nekih da nas u potpunosti unište” istakao kako “budućnost i život” moraju biti “prvi zadatak i naš najvažniji cilj”.

Vučić je poručio da Srbiju niko ne može pokoriti, rekavši kako je Srbija svima spremno pruža ruku, ali da “drugi ne žele srpsku ispruženu ruku već našu pognutu glavu”.

“Što god da se dogodilo meni i bilo kome od nas – nikada nemojte dopustiti bilo kome da sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije”, poručio je Vučić na komemorativnom skupu u Nišu.

Diplomatski predstavnici osam zemalja članica NATO-a izrazili su danas žaljenje zbog civilnih žrtava tokom, događaja iz 1999. godine, istakavši da 24. mart pamte kao dan kada je diplomatija podbacila.

Zajedničku izjavu saučešća svima onima “koji su u ratovima devedesetih izgubili svoje najmilije”, potpisuju predstavnici ambasadaa Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

(Fena)