Završen Napretkov prvi stepen besplatnog kursa crtanja i dizajna

Prvi stepen kursa crtanja i dizajna, koji je trajao mjesec dana,  uspješno je završen, na zadovoljstvo polaznika kursa i predavača.

Organizator kursa je HKD Napredak –  Glavna podružnica Mostar, u saradnji s Narodnom bibliotekom HNK-a i Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU-om). Prvi stepen kursa crtanja i dizajna organizovan je u četiri termina po dva sata sedmično, a održavao se srijedom u prostorijama Narodne biblioteke HNK-a u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača.

Magistar likovnih umjetnosti, akademski grafičar i profesor Višeslav Lučić, član uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, rekao je kako je svih 30 polaznika kursa pokazalo veliku zainteresovanost, izuzetnu kreativnost, ljubav prema umjetnosti, te kako su to potvrdili svojim redovnim dolascima i odličnim radovima, koji će biti izloženi nakon završetka kursa.

“Ovim putem im uveliko zahvaljujem, te nastavljamo drugi stepen kursa, u trajanju od jednog mjeseca, u istom umjetničkom duhu”, dodao je prof. Lučić.

U realizaciji kursa učestvovala je i Ana Šimić, magistrica likovne umjetnosti, akademska grafičarka i predsjednica DHLU-a.

“Sinergijom naših znanja i iskustva potrudili smo se maksimalno prenijeti našim polaznicima upravo naše dugogodišnje akademsko znanje i vještine. Individualnim pristupom, svakom od polaznika pokazali smo tehnike i metode crtanja”, kazao je Lučić.

Cilj kursa bio je edukovati i približiti polaznicima svijet kreativnog vizuelnog opažanja i izražavanja kroz ideje pretočene crtežom. U radu sa polaznicima otkrili su njihovu skrivenu “umjetničku žicu”, te motivaciju da nastave sa svojim radom i dalje samostalno.

Na kursu crtanja i dizajna polaznici su savladali tehnike i osnove crtanja, te obradili sljedeće tematike: crtanje po promatranju sa olovkom i ugljenom, grafička modelacija i ornamentika s rapidografima i tuš-perom. Nakon prvog stepena, odmah se kreće i s drugim, još zanimljivijim, u kome će se obrađivati tehnike dizajna.

(NovaSloboda.ba)