Herceg i Hadžović s rekktorima Zlomušicom i Tomićem

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, bauke, kulture i sporta održali su sastanak s prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i prof. dr. sc. Elvirom Zlomušicom, rektorima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić“, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Rektori Tomić i Zlomušica zahvalili su predsjedniku Hercegu i ministru Hadžoviću na redovnom i stalnom sufinansiranju rada dvije javne visokoškolske ustanove i podršci različnim naučnim, ali i infrastrukturnim projektima u visokom obrazovanju.

Govoreći o poteškoćama u radu, rektori su istakli nužnu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, koji mora ići u korak sa zakonima koji regulišu visoko obrazovanje u razvijenim zemljama Evrope i svijeta. Istaknuta je i potreba donošenja drugih podzakonskih akta, poglavito u vezi s priznavanjem diploma.

Rektori su ukazali i na potrebu da se kod izdavanja odobrenja za rad novim visokoškolskim ustanovama vodi računa o standardima, kriterijima i normama koji podrazumijevaju kvalitetno visoko obrazovanje.

Takođe, istakli su kako su oba univerziteta podnijela zahtjev za reakreditovanje i očekuju skori završetak tog postupka.

„U više navrata isticao sam kako je ulaganje u obrazovanje najbolje investiranje za ukupni razvoj društva. Stoga smo budžetska izdvajanja za visoko obrazovanje kontinuirano povećavali i ona su značajno veća nego ranijih godina. Takođe, poduprli smo brojne projekte Sveučilišta i Univerziteta, kroz koje, uz stvaranje boljih uslova obrazovanja, studentima osiguravamo i sticanje znanja u moderno opremljenim učionicama i laboratorijima. Sveučilište i Univerzitet i dalje mogu računati na našu punu podršku“, kazao je predsjednik Herceg, podsjetivši na to kako je Vlada za više od 2.000 studenata osigurala stipendije i subvencije smještaja u studentske domove.

Ministar Hadžović je detaljnije govorio o odnosu Ministarstva i dvije javne visokoškolske ustanove. ističući kako postoji dobra saradnja koja će biti nastavljena zajedničkim naporima na unapređenju kvaliteta visokoga obrazovanja u HNK.

(NovaSloboda.ba)