Mostarski sajam prilika za dalje jačanje suradnje Kine i BiH

Dugogodišnja saradnja privrednika Narodne Republike Kine i Mostarskog sajma rezultirala je time da će Kina ove godine biti zemlja partner 22. međunarodnog sajma privrede Mostar 2019, koji će se, od 9. do 13. aprila, održati na prostoru Slobodne zone Hercegovina.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istakla je kako su kineski privrednici već deset godina prisutni na mostarskom sajam, a posljednje tri godine u Mostar dolaze predstavnici nekih od najvećih kineskih kompanija iz svijeta računarstva, informacionih tehnologija i energetike.

Ove godine na Međunarodnom sajmu privrede predstaviće se stotinjak kineskih kompanija na izložbenom prostoru od dvije hiiljade kvadratnih metara..

“Dolaze njihovi glavni menadžeri koji sa svojim firmama rade po cijelom svijetu i mi moramo u BiH biti izuzetno ponosni što smo doveli privrednog giganta da nam bude partner i da predstavi svoje privredne potencijale”, kazala je Bošnjak na konferenciji za novinare.

Pored Narodne Republike Kine, na ovogodišnjem sajmu predstavit će se firme iz još tridesetak zemalja.

Sajam je ujedno mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, privrednih i stručnih konferencija, prezentaciju gastronomske ponude.

Planirane su i dvije podsajamske manifestacije – Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Organizatori očekuju više od 50.000 posjetilaca u pet dana trajanja manifestacije.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping istakao je kako su diplomatski i privredni odnosi Bosne i Hercegovine i Kine u konstantnom usponu u proteklih 25 godina, te da su veze između dviju zemalja svakim danom sve jače.

“,Nakon sedmog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u julu 2018. godine, usvojene su smjernice iz Sofije, koje potvrđuju da će Kina učestvovati na 22. međunarodnom sajmu privrede u svojstvu zemlje partnera. To predstavlja jednu od važnih akcija koje je kineska vlada preduzela u cilju primjene smjernice iz Sofije, te ima veliki značaj za podizanje praktične saradnje između Kine i zemalja Cwentralne i Istočne Evrope unutar inicijative 16+1”, kazao je ambasador Ping.

U 2018. godini, vrijednost trgovinske razmjene između Kine i BiH zabilježila je rast od 38 posto u odnosu na godinu ranije, kazao je kineski ambasador, dodavši kako će učešće kineskih privrednika na 22. međunarodnom sajma privrede Mostar 2019. podstaćii dalji rast trgovine i razvoj prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić podsjetio da je Kina jedan od privrednih lidera u svijetu, te da je ogromno kinesko tržište velika prilika za domaće privrednike.

“Izvozimo nešto papira, kartona, namještaja, građevinskog kamena, nešto malo vina i nešto proizvoda od drveta. Mislim kako postoji veliki prostor za saradnju u turizmu. Mi ćemo na ovogodišnjem sajmu predstaviti zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH koja će, mislim, biti jako zanimljiva za turiste iz Narodne Republike Kine”, kazao je Šantić.

Dodao je kako postoji veliki potencijal u niskogradnji, energetskom i metalnom sektoru, kao i u oblasti drvne industrije.

(Fena)