U aprilu usklađivanje penzija, očekuje se rast od 3,5 posto

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladiće penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere, uz izuzetak onih koji primaju najvišu penziju.

Glasnogovornik Zavoda PIO Tomislav Kvesić kazao je, u izjavi za Fenu, kako se radi o redovnom godišnjem usklađivanju penzija, koje je predviđeno novim zakonom.

“To se radi 15. aprila svake godine na osnovu dva parametara – realnog rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka, dobije se postotak. Tačan iznos biće poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija iznositi oko 3,5 posto”, pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzijeu ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi penzioneri u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

“Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona na godišnjem nivou, što će se podmiriti iz redovnih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija”, kazao je Kvesić.

(Fena)