Kurz: Postoji veza između austrijskog pokreta Identiteta i ubice u Christchurchu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je potvrdio da postoji finansijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u masovnoj pucnjavi u novozelandskom gradu Christchurchu i ekstremno desničarskog Identitetskog (Identitarian) pokreta u Austriji.

Kurz je kazao da Austrija razmatra raspuštanje  tog pokreta, koji tvrdi da želi očuvati evropski identitet, prenosi Reuters.

Austrijska policija  izvršila je pretres stana čelnika austrijskog pokreta Identiteta Martina Sellnera. Njegova je grupa dobila donaciju veću od uobičajene, uključujući adresu e-pošte povezanu s teroristom Christchurcha, prenosi DW.

Austrijske vlasti potvrdile su u utorak da je izvršen pretres  bečkog doma Martina Sellnera, odakle su izuzeti kompjuteri i mobiteli, kao dio  istrage koja je u toku.

Hansjörg Bacher, glasnogovornik austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Sellnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih financijskih prekršaja, kada je primijećena donacija veća od uobičajene.

Donacija je uključivala adresu e-pošte koja se podudara s imenom Australca, koji je  ubio 50 osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na  Novom Zelandu, 15. marta.

(Fena)