Svjetski dan pozorišta NPM obilježava predstavom „Alfa Beta“, u petak prva repriza predstave „Anđeli Babilona“

Svjetski dan pozorišta, 27. mart, obilježavaju pozorišne kuće širom planete različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava. Međunarodnu poruku, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Autor ovogodišnje poruke je Karlos Seldran (Carlos Celdrán) pozorišni reditelj, dramaturg, dramski pedagog, i profesor.

Narodno pozorište Mostar ovaj datum će obilježiti izvođenjem predstave „Alfa Beta“, koja je nastala prema tekstu E.A. Whiteheada.

„Alfa Beta“ se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici uopšteno, propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Da li u svim bračnim i životnim fazama osjećamo onu platonsku ljubav i zanos kao na početku veze ili to može prerasti u nešto drugo i šta je to? Ključno pitanje je, koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi a koliko instituciji braka, i kako nas to oblikuje.

Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

U petak 29. marta sa početkom u 20 sati na repertoaru NPM-a je prva repriza predstave „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka.

Predstava „Anđeli Babilona“ propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju sa nadređenim autoritetima, odnosno, koja je cijena našeg konformizma? Jesmo li spremni odreći se sebe zarad pozicije i fabrikovanog ugleda u društvu?

Interesantna, uzbudljiva i energična komedija, koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo.

Glumačku postavu čine: Admir Glamočak, Ajla Hamzić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi i Amela Kreso. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, a muziku Dino Šukalo.

Cijena ulaznica za prvu reprizu predstave „Anđeli Babilona“ iznosi 10 KM.

(NovaSloboda.ba)