Članovi Predsjedništva BiH primili Hahna

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo intenzitetom posjeta na visokom nivou sa zvaničnicima Evropske unije, što svjedoči posvećenosti evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Komesar Hahn je pozdravio odobrenje Predsjedništva BiH za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana. Ovom prilikom je podstakao članove Predsjedništva BiH da nastave sarađivati i predano raditi na provođenju ranije usaglašenih reformskih procesa.

Razgovarano je o političkoj situaciji u zemlji, sa akcentom na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, koja bi dala dodatni podstrek evropskom putu zemlje.

Tema sastanka je bila i dostava Mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Iskazana je opredijeljenost i posvećenost ispunjenju uslova za formiranje Mišljenja u toku ovog mandata Evropske komisije. Preporuke iz Avisa će biti mapa puta za reformske procese iz svih oblasti značajnih za ukupan napredak i razvoj zemlje.

U tom kontekstu, članovi Predsjedništva BiH su istakli opredijeljenost za nastavak socio-ekonomskih reformi, intenziviranje borbe protiv korupcije i stvaranje povoljnih uslova za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali nadu da će, po dostavljenom Mišljenju Evropske komisije, zemlje članice Evropske unije pozitivno odlučiti o daljem putu BiH, odnosno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini u što skorijem vremenskom roku.

S. R.

(NovaSloboda.ba)