SIPA na području Sarajeva lišila slobode jedno lice zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA),  lišili su slobode jedno lice na području Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. istog zakona, saopšteno je iz SIPA-e.

Navedeno lice se dovodi u vezu sa neovlaštenim prometom 666 kg opojne droge „Cannabis Sativa“ koju su policijski službenici SIPA-e privremeno oduzeli 25.01.2019. godine u Gradišci, kao i neovlaštenim prometom oko 100 kg opojne droge „Cannabis Sativa“, koju su policijski službenici MUP-a KS 30.01.2019. godine, privremeno oduzeli u mjestu Tarčinu, opština Hadžići.

Do sada su u ovoj akciji lišena slobode tri lica, koja su osumnjičena da su preko firme „ETS“ Bugojno neovlašteno prometovali 666 kg. opojne droge „Cannabis Sativa“ iz Bosne i Hercegovine za Njemačku, čime je prekinut još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga u zemlje EU.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lice lišeno slobode će, uz  dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, biti predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti realizovane su u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne  agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjo-bosanskog kantona.   

M.  N.

(NovaSloboda.ba)