Premijer Marković: Napad na porodicu Tomkić je napad na Crnu Goru

Napad na porodicu Tomkić iz Berana napad je na Crnu Goru i vrijednosti koje baštini, ocijenio je u četvrtak crnogorski premijer Duško Marković.

“Porodica Tomkić je meta organizovanih napada zbog nacionalne pripadnosti, ali su to i napadi na Crnu Goru i vrijednosti koje baštinimo – multietničnost i multikonfesionalnost. Preorat ćemo ako treba cijelo Berane i cijelu zemlju da nađemo izvršioce i nalogodavce”, poručio je premijer Marković, objavila je crnogorska vlada na svom Twitter nalogu.

Tokom noći na četvrtak, u Beranama na sjeveru Crne Gore, podmetnut je požar, u kome je izgorjela trgovina Hrvata Igora Tomkića, koji je nedavno i pretučen.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić rekao je kako će porodica Tomkić biti pod punom policijskom zaštitom, te kako je crnogorska vlada na svojoj redovnoj sjednici najoštrije osudila nasilje nad tom poroducom. On je istakao kako policija i sva nadležna tijela rade na rasvjetljavanju slučaja.

Događaj je osudilo i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje zahtijeva hitnu akciju nadležnih policijskih i pravosudnih tijela, a od grada Berana i države Crne Gore zatražilo je da se porodici Tomkić po hitnom postupku obnovi objekat i nadoknadi šteta.

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, takođe, traži od nadležnih državnih organa da brzo i efikasno reaguje u slučaju napada na Igora Tomkića i njegovu imovinu.

“Rekao bih da se radi o jednom aktu vandalizma i bezumlja”, kazao je zamjenik ombudsmana Siniša Bijeković, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, te podsjeća da je Tokmić bio meta napada zbog etničke pripadnosti.

“Čini mi se da kao društvo olako prelazimo preko ovakvih dešavanja”, poručio je Bijeković i dodao kako se moraju preduzeti sve mjere, ne samo od državnih organa, nego i od čitave lokalne sredine.

(Fena)