Promocija romana „Znaš li Nunu Montiljo“ autora Edina Krehića

Promocija novog romana autora Edina Krehića, „Znaš li Nunu Montiljo?“, biće održana u petak, 29. marta u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić sa početkom u 19 sati. Izdavač ove knjige je U.G. Videoarhiv, a promocija će biti realizovana uz podršku J.U.MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.

U središtu ovog romana su porodice Badra i Laure Montilja, te Uzeira i Hanke Karamehmedović, čije kćerke Nuna i Esma su poput sestri blizankinja, a Drugi svjetski rat se nenadano ispriječio između njih. Sarajevski purim se slavi kao praznik, a dobio je ime po događaju koji se odigrao prije ravno 200 godina, kada su časni i odvažni građani Sarajeva ustali da spašavaju nevine Jevreje. Puno godina kasnije, na istom mjestu, neki novi ljudi ponovo moraju rizikovati svoje i živote porodica da pomognu drugima.

Promotori i promotorice knjige koji će govoriti na promociji u petak su: Edina Kamenica, novinarka; Elma Softić-Kaunitz, književnica i generalna sekretarka Jevrejske opštine Sarajevo; Jasmin Agić, književnik, te Nihad Kreševljaković, moderator promocije i izdavač ove knjige.

Nihad Kreševljaković smatra posebno važnom činjenicu da je knjiga Edina Krehića inspirisana važnim istinitim događajima iz naše historije, te iz  svjetske historije.

„Čini mi se kao veoma važno štivo koje koegzistenciju i dobre međususjedske odnose afirmira do nivoa kulta. Knjiga je insprirana izuzetno važnim događajem iz historije Sarajeva koji sarajevski Jevreji obilježavaju kao ‘Purim de Saraj’, a upravo ove godine navršava se 200 godina od datuma koji i danas rado pamte svi oni koji razumiju suštinu ovog prostora, važnost čovjekoljublja, i svi oni koji naše različitosti smatraju nagradom. Knjiga koja nas podsjeća na te važne istorijske događaje kroz priču djevojčice Nune Montiljo ujedno je i jedan literarni spomenik svim onim našim komšijama, koji su stradali u svim napadima raznoraznih barbara na naš grad. Posebno je to spomenik našim Jevrejima stradalim u doba NDH i nacističke okupacije“, kaže Kreševljaković.

(NovaSloboda.ba)