ZZO HNK-a započinje izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a, u ponedeljak 1. aprila, započeće sa primanjem zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice moći će podnijeti svaki osiguranik a u jednom od područnih ureda Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Po dolasku u područni ureda Zavoda, osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice i platiti naknadu od 1 KM za njeno izdavanje. Elektronska zdravstvene knjižica biće izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Izrađenu elektronsku zdravstvenu knjižicu osiguranik će moći preuzeti u istom područnom uredu u kome je i podnio zahtjev za izdavanje, a prilikom preuzimanja knjižce osiguranik je dužan donijeti papirnatu zdravstvenu knjižicu, koju već posjeduje radi poništenja.

Elektronska zdravstvena knjižica, pored opštih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i status zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, elektronskom zdravstvenom knjižicom, osiguranici dobijaju i elektronske markice osiguranja i elektronsku ovjeru zdravstvene knjižice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere, po kome su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu i na osnovu nje ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena knjižica, kako je saopšteno iz ZZO HNK-a, u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu knjižicu i osiguranici će istu moći nesmetano koristiti u svim zdravstvenim ustanovama (domovi zdravlja i bolnice), apotekama i ortopedskim kućama u HNK s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Elektronska zdravstvena knjižica nije obaveza, ali je pogodnost za osiguranike i nije definisan rok u kome osiguranici trebaju papirnate zdravstvene knjižice zamijeniti elektronskim.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene knjižice i  dalje su u obavezi fizički dolaziti u područne urede Zavoda radi njene ovjere.

(NovaSloboda.ba)