Cijene nafte u prvom kvartalu skočile 30 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, pa su u cijelom prvom tromjesečju skočile oko 30 posto, što je posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 1,6 posto, na 68,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 60,15 dolara.

Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu u proteklom tromjesečju cijena “crnog zlata” porasla oko 27, a na američkom tržištu oko 32 posto, pa se kreću na najvišim nivoima u posljednja četiri mjeseca.

To je najveći kvartalni skok cijena nafte od drugog tromjesečja 2009. godine, kada su skočile oko 40 posto, javlja SEEbiz.

Cijene nafte podstiče smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

“Smanjena proizvodnja grupe proizvođača OPEC%2B glavni je razlog dramatičnog oporavka cijena, nakon 38. postotnog pada u posljednjem tromjesečju prošle godine”, kaže Ole Hansen iz Saxo banke.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Pri tom su ulagači zanemarili prošlosedmičnu poruku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa OPEC-u da poveća proizvodnju, kako bi zaustavio rast cijena.

“Činilo se u novembru da OPEC i ponajprije Saudijska Arabija udovoljavaju zahtjevima predsjednika Trumpa da povećaju proizvodnju nafte, ali sada su veće šanse da će se oglušiti na njegove tweetove”,  napisali su analitičari Commerbanka u bilješci klijentima.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat, koji je lani negativno uticao na dvije najveće svjetske privrede.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalne privrede, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Od početka prošle godine, SAD su povećale proizvodnju za više od 2 miliona barela dnevno, na rekordnih 12,1 milion barela dnevno, što je do sad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen već šestu sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za osam, na ukupno 816, što je njihov najmanji broj od prila prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. Ali, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

(Fena)