Izviđačko takmičenje “Mostarski susreti 2019”

Savez izviđača Grada Mostara ove godine u Mostaru će okupiti rekordan broj izviđačkih ekipa na tradicionalnom mostarskom izviđačkom takmičenju za djecu i omladinu. U subotu 6. aprila, Mostar će postati centar  izviđaštva, centar okupljanja izviđača iz cijele Bosne i Hercegovine i regije.

Pred nama su dvadeset i prvi susureti po redu, te je do sada prijavljeno rekornih 67 ekipa iz naše države i regije.

„Mostarski susreti 2019“ su izviđačko takmičenje podijeljeno u dvije kategorije: 
– Vesela olimpijada za mlađi uzrast (poletarce i pčelice),  
– Izviđački višeboj za stariji uzrast (mlađ izviđače i planinke).

Prijava ekipa i otvaranje takmičenja je planirano na Španskom trgu 6. aprila, u jutarnjim satima od 9  do 10 sarti, a svečanu ceremoniju otvorenja će obogatiti izođenja Plesnog studija “Flash” i Mostarskih mažoretkinja.

Tokom takmičenja, izviđači i planinke će se kretati po cijelom gradu Mostaru, u cilju izvršavanja svojih zadataka te će se na taj način upoznati sa ljepotama i turističkim atrakcijama koje grad nudi. Mlađi uzrast, poletarci i pčelice svoje zadatke obavljaće na platou iza Gimnazije Mostar.

Izviđačko takmičenje „Mostarski susreti 2019“ održava se pod motom #budiTu – koji je poruka našim izviđačima i planinkama, ali i svim mladim ljudima, da budu tu – da budu dio zajednice – te da budu oni koji pokreću pozitivne promjene u društvu. Organizacija poput izviđača potrebna je današnjem društu i mladim naraštajima da bi pomogla izgraditi bolju i prosperitetniju zajednicu.  U izviđačkim odredima djeca uče kako se odnositi prema prirodi, voljeti i pomagati, biti dobar drug, ali uče i kako biti lideri, organizatori i menadžeri. Posebna prednost izviđača jeste što se sve to uči kroz veliki kolektiv u kojem su svi jednaki.

Organizator poziva sve ugrađane, a posebno one sa djecom, da posjete Veselu olimpijadu, koja će se održavati na platou iza Gimnazije, kako bi se upoznali se radom izviđačkih odreda u našem gradu.

(NovaSloboda.ba)