Kraljica marame i priča o uspjehu

Amerikanka Halima Aden (21) ima dugogodišnje iskustvo u ulozi pionira. Sa hidžabom i burkom je 2016. godine nastupila na takmičenju ljepote u Minnesoti (SAD), i zahvaljujući tome, vrlo brzo je pola svijeta pričalo o njoj.

Godinu dana kasnije, potpisala je ugovor sa jednom poznatom modnom agenturom, i u tom poslu je stalno nosila svoju maramu. Opet se o njoj pisalo, i to internacionalno.

Aden, kćerka somalijskih izbjeglica, rođena u izbjegličkom kampu u Keniji, razvila se u simbol figuru takozvane običajne mode, koja je uobičajena i propisana kod muslimanskih žena.

Adena je postala prava promi ličnost, sa preko 800 hiljada folowera na instagramu, i zna kako da to iskoristi. Zajedno sa jednom turskom firmom dizajnirala je vlastitu kolekciju marama, koja će biti predstavljena na sajmu mode u Istanbulu krajem aprila. Početkom narednog mjesecam Muzej za primijenjenu umjetnost u Frankfurtu na Majni postaviće jednu izložbu, uvezenu iz SAD, sa naslovomm“ Contemporary Muslim Fashion“, „Savremena muslimanska moda“.

Izložba je u SAD bila vrlo pozitivno prihvaćena, a u Njemačkoj je već razvila jednu debatu.

U katalogu se spominje Aden i njena priča o uspjehu.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)