Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac -2 stepena,. Drvar 0, Bugojno 1, Bihać, Grude, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 3, Doboj, Ivan Sedlo, Prijedor i Tuzla 4, Banja Luka, Livno, Sarajevo i Široki Brijeg 5, Bijeljina i Stolac 6, Brčko i Zvornik 7, Neum 11, Gradačac i Trebinje 12, Mostar 15 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Većina ljudi će se osjećati dobro, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

U unutrašnjosti zemlje, tokom jutra preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom oblačnju, u nastavku dana temperature će porasti, biće ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

Poslijepodnevni sati će proteći sa neuobičajeno visokim temperaturama zraka, stoga je poželjno biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću) saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila, moguća su duža zadržavanja na ovoj dionici.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima: M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac), M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i na M-2 u Neumu.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Za danas su najavljeni radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelima Sikola i Sikola II (M-17 Žepče-Maglaj), zbog čega će se saobraćati usporeno-jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelaz pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)