Teatar Exit gostuje u Mostaru

Zagrebački Teatra Exit izvest će predstavu “Konstelacije” u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar u petak, 5. aprila.

Drama započinje naizgled bezazlenim susretom muškarca i žene, ali ono što slijedi svakako je nesvakidašnje i ruši granice svijeta koji poznajemo. Razgovor započinju njenim pitanjem može li on polizati vrh vlastitog lakta, a nastavljaju pričom o istovremenom “postojanju”, biti bilo gdje u bilo kome trenutku u isto vrijeme.

Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili, ipak, ne tako beskonačne? Postoji li uopšte izbor ili je sve samo stvar sudbine. “Konstelacije” su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje, saopšteno je iz HNK Mostar.

Predstavu je režirala Aida Bukvić, a u njoj igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek.

Prije gostovanja zagrebačkog pozorišta, u utorak, 2. aprila, glumci mostarskog HNK-a izvešće “Jesenju sonatu”, kojom je prvakinja drame HNK Mostar Sanda Krgo Soldo obilježila svoju četrdesetogodišnju profesionalnu karijeru.

Reditelj predstave je Robert Raponja, prema tekstu poznatog Ingmara Bergmana, a u predstavi glume Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Nikolina Marić i Sanda Krgo Soldo.

U subotu i nedjelju, 6. i 7. aprila, na repertoaru je “Zečja rupa”, za koju je David Lindsay Abaire 2007. godine dobio Pulitzerovu nagradu i od tada je taj komad jedan od najizvođenijih na svijetu.

Rediteljica predstave je Lajla Kaikčija, a u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo, Amar Rahić/Ali Kamer Aksoj.

(Fena)