Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno i Drvar 2, Sanski Most 3, Banja Luka, Jajce, Livno i Zenica 4, Bihać, Bijeljina i Doboj 5, Brčko, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo, Stolac i Tuzla 6, Gradačac i Široki Brijeg 8, Trebinje 11, Mostar i Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni sunčano prije podne. U poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuje razvoj oblačnosti, koji će usloviti lokalne pljuskove, moguću i grmljavinu. U Hercegovini veći dio dana sunčano uz malo do umjereno oblačno. U večernjim satima, naoblačenje sa juga proširiće se na cijelu zemlju.

Vjetar slab, prije podne sjeveroistočnog smjera. U drugom dijelu dana, vjetar postepeno mijenja smjer na jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 17 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Tokom prijepodneva će biti svježije i ugodnije.

U drugom dijelu dana, pod uticajem nadolazeće promjene i jačanja juga, tegobe kod osjetljivih osoba mogle bi biti izraženije.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Opšta slika dodatno će se pogoršati sa dolaskom noći.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog izvođenja sanacionih radova, jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima: M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Uz povoljne vremenske uslove i saobraćajna situacija u BIH jutros je dobra. Vozi se po pretežno suhom kolovozu i uz uglavnom dobru vidljivost. I pored toga, mi apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)