Tsipras doputovo u istorijsku posjetu Sjevernoj Makedoniji

Grčki premijer Alexis Tsipras u utorak je doputovao u  Skopje u istorijsku posjetu, koja dodatno otopljava odnose između njegove zemlje i susjedne Sjeverne Makedonije.

Tsiprasa je dočekala na aerodromu u Skopju ministrica odbrane Radmila Sekerinska, nakon čega je krenuo u sjedište vlade u Skopju na razgovore sa svojim ljevičarskim kolegom Zoranom Zaevim.

Sjevernomakedonski premijer izuzetno srdačno je dočekao grčkog čelnika, i čak je napravio selfie s Tsiprasom, dok je njegova vlada bila u pozadini pozirajući kamerama, prenosi MIA.

Zaev je uveo Tsiprasa u svoj ured i pokazao mu je fotografije svog sina i razne uspomene.

Tsipras je prvi grčki premijer u posjeti susjednoj zemlji od kako je Makedonija uspostavljena kao savezna jugoslovenska republika u 1945. i potom kao nezavisna zemlja u 1991. godini.

On je doputovao u Skopje manje od dva mjeseca nakon što je Makedonija pristala da se preimenuje u Sjevernu Makedoniju 12. februara, okončavajući višedecenijski diplomatski spor.

Grčka tvrdi da je Makedonija naziv njene drevne sjeverne pokrajine i dio je njenog nasljeđa, ali je, ipak, pristala da dopusti susjednoj zemlji da koristi to ime s geografskom odrednicom.

Postizanjem sporazuma, Tsipras i Zaev okončali su 28. godišnji spor oko naziva Makedonija, koji je doveo do grčke blokade makedonskog članstva u međunarodnim organizacijama, uključujuči i NATO.

Dvojica čelnika postigla su sporazum uprkos žestokom protovljenju nacionalista s obe strane, koji smatraju da su njihove zemlje dale previše ustupaka.

U intervjuu za sjevernomakedonsku novinsku agenciju MIA objavljenom u ponedeljak, Tsipras je izjavio da sporazum ima  značajnu političku vrijednost.

Kazao je da je sada na njemu i Zaevu da pokažu da njihovi narodi “samo mogu imati koristi od puta koji su sada otvorili”.

Tsipras je stigao u pratnji velike poslovne delegacije, i dvije strane trebale bi potpisati nekoliko sporazuma o saradnji, uključujući i onaj o vojnoj obuci.

Između ostalog, Grčka će preuzeti nadležnost nad kontrolom i zaštitom vazdušnog prostora Sjeverne Makedonije.

(Fena)