ZZO HNK-a: Podneseni prvi zahtjevi za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica

Zavod zdravstvenog osiguranja HN-aK počeo je sa primanjem zahtjeva osiguranika za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice.

Rade Bošnjak, direktor Zavoda, i njegovi saradnici bili su prvi osiguranici koji su podnijeli zahtjeve za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knižice može podnijeti svaki osiguranik ovog Zavoda, a isti se podnose u  područnim uredima u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.  

Elektronsku zdravstvenu knjiživu Zavod je u obavezi izraditi  u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a osiguranici će iste moći preuzeti u područnom uredu u kome su i podnijeli zahtjev za izdavanje.

Pogodnost posjedovanja elektronske zdravstvene knjižice u odnosu na papirnatu, između ostalog, je i u tome što osiguranici dobijaju elektronske markice osiguranja i elektronsku ovjeru zdravstvene knjižice, koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere, gdje su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu i na osnovu nje ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena knjižica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu iknjižicu i osiguranici će istu moći nesmetano koristiti prilikom posjeta svom izabranom ljekaru, prilikom korištenja bolničke zdravstvene u nekoj od ugovornih bolnica u HNK ( OB Konjc, KB „Dr. Safet Mujić“, SKB Mostar), te u svim apotekama i ortopedskim kućama u kantonu s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene knjižice i  dalje su u obavezi fizički dolaziti u područne urede Zavoda radi njene ovjere.

(NovaSloboda.ba)