Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sokolac 0, Bugojno 4, Drvar, Jajce 5, Ivan Sedlo, Sanski Most, Zenica, Zvornik 6, Gradačac, Prijedor, Sarajevo, Tuzla 7, Široki Brijeg, Stolac 8, Banja Luka, Bijeljina, Doboj 9, Brčko, Mostar, Srebrenica, Trebinje 10, Livno 11, Bihać 14, Neum 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini i ponegdje u Bosni. Na jugu zemlje je moguća i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren južni.

Dnevne temperature vazduha od 16 do do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem relativno visokih temperatura, južnog strujanja i povremeno izraženije naoblake, biometeorološke prilike će biti lošije u odnosu na protekli period.

Moguće su reakcije na promjenu vremena, tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, nervoze, dekoncentracije, u poslijepodnevnim satima i malaksalosti.

Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima, u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Za danas su, u vremenu od 11 do 15 sati, zbog minerskih radova najavljene povremene kraće obustave saobraćaja u mjestu Potpeć (M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik)

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)