Tužilaštvo BiH donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra bezbjednosti BiH, Mate Đakovića, novinara i Ivana Bandića, Generalnog konzula Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti a u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe učestvuju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdić koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H.  Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH.

Nadalje u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se  navodno predstavljale kao uposlenici bezbjedonosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužilaštvo BiH  ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo bezbjednosti BiH u momentu kada je ministar bezbjednosi dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Tužilaštvo BiH,  u narednom periodu nastaviće rad na predmetu, te po okončanju svih aktivnosti o svemu informisati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i bezbjednosti svih građana BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)