Neki to vole vruće – snimljen prije 60 godina

Niko nije savršen, ali ovaj film skoro da jeste: „Neki to vole vruće“ snimljen je prije 60 godina.

Uloge: Tony Curtis, Jack Lemon i Marilyn Monroe, koja je tada bila trudna. Zbog toga je najčešće umjesto nje na PR fotografijama pozirala njena kolegica Sandra Warner, a lice Marilyn je naknadno fotomontirano.

„To će biti katastrofa!“ kazao je David O. Selznick Billy Wilderu, prije početka snimanja „Ne možete mješati komediju sa ubistvom!“

Da, niko nije savršen, kao ni producenti filma „Prohujalo s vihorom“, koji su ponekad mogli nešto i promašiti. Wilder i njegov koautor I.A.L. Diamond su krvavi masakr sa Valentinova, 1929. godine, uzeli kao polaznu priču o dvojici muzičara koje progone gangsteri, i koji se, presvučeni u žensku odjeću, priključuju jednom ženskom orkestru.

„Neki to vole vruće“ je postao i umjetnički i komercijalni trijumf, koji se može gledati i 20 puta a da  nikada ne bude dosadan. Luckasta farsa se ubraja u klasike filma i najuspješniji je, a mnogi kažu i najbolji film u karijeri Marilyn Monroe.

Moralne čuvare pedesetih godina film je užasavao svojim seksualnim aluzijama. U Njemačkoj je čak bio zabranjen za publiku ispod 18 godina, a u SAD je dobio ocjenu „C“, što je značilo „condemned“ – osuđen (neodobren) od strane jedne katoličke komisije. Film je bio homoseksualno orjentisan, a dijalozi u njemu su bili istovremeno i dvosmisleni i prljavi.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)