Održana Skupština Udruženja pravobranilaca FBiH

Kada smo preuzeli odgovornost za upravljanje Hercegovačko-neretvanskim kantonom, zatekli smo tužbe i presude u vrijednosti više od 36 miliona KM. U želji da otpočnemo postupak rješavanja tog golemog problema, ali i da očuvamo finansijsku stabilnost kantona, svima smo kroz institut vansudske nagodbe ponudili rješenje. S posebnim zadovoljstvom ističem kako smo  u tom postupku postigli zavidan rezultat i gotovo prepolovili vrijednost zatečenih tužbi – u protekle tri godine u tu smo svrhu isplatili više od 15 miliona KM, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ pozdravljajući prisutne na Skupštini Udruženja pravobranilaca FBiH, koja se danas održava u Mostaru.

„Lično sam veliki optimist i vjerujem u to kako zajedničkim naporima možemo zaustaviti uzlazni trend ‘čerupanja’ naših budžeta. Izuzetno je bitna vaša odgovornost i uloga u zaštiti državne imovine, bez obzira na to djelujete li na opštnskom,  kantonalnom ili entitetskom nivou – problemi su svugdje isti ili slični,“ zaključio je predsjednik Herceg.

Prisutne je pozdravio i Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a, istakavši kako su ovakvi skupovi i okupljanja od velikog značaja za razmjenu iskustava u radu pravobranilaca.

„Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a nastaviće podržavati rad Pravobranilaštva i usko sarađivati s njegovim predstavnicima,“ rekao je ministar Balić poželjevši prisutnima uspješan rad Skupštine.

(NovaSloboda.ba)