Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga roaminga

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, u ime Bosne i Hercegovine, potpisao je u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu. Regionalni sporazum o roamingu će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana.

Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cijene roaminga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan. Cijena roaminga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 posto, budući da Albanija do sada nije bila dio sporazuma, koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Tokom dva dana trajanja Samita u Palati Srbija, razgovaraće se o razvoju digitalnih vještina, regionalnoj saradnji u oblasti razvoja identifikacijskih i bezbjedonosnih shema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektronske uprave, o digitalnoj povezanosti i saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Europom.

U okviru Digitalnog samita, organizovan je i ministarski panel, na kome su ministri razgovarali o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan.

V. B.

(NovaSloboda.ba)