Privrednici sa područja HNK-a i predstavnici JP EP BiH o tržišnom snabdijevanju električnom energijom

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine organizovali su danas u Jablanici edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika JP EPBiH sa poslodavcima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Cilj sastanka je predstaviti predstavnicima kompanija osnovne informacije o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Edukacijsko-konsultativni sastanci u organizaciji UPFBiH i JP Elektroprivreda BiH omogućavaju predstavnicima javnih i privatnih kompanija da kroz direktne razgovore razmijene stavove, istustva, ukažu na moguće probleme  o snabdijevanju električnom energijom, ali i dogovore modalitete mogućnih partnerstava. Dva takava sastanka već su održani u Zenici i Travniku, a nakon današnjeg sastanka u Jablanici, sastanci će se u narednom periodu održati i u Tuzli, Bihaću, Goraždu i Sarajevu.

 „Sastanci su pokazali su da su ovakvi susreti i razmjena informacija korisni, kako za članice Udruženja poslodavaca FBiH, tako i za predstavnike JP Elektroprivreda BH. Na ovim sastancima i jedni i drugi dobijaju precizne i tačne informacije, u prilici su direktno otkloniti određene nesporazume i uvezati se kako bi u budućnosti direktno sarađivali i brže i efikasnije rješavali sva otvorena pitanja“, istakli su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Predstavnici kompanija, posredovanjem UPFBiH, od sada se direktno mogu obraćati JP Elektroprivreda BH sa pitanjima i dobiti odgovor u najbržem mogućem roku. Organizovanjem ovih edukacijsko-konsultativnih sastanaka kompanije su upoznate sa najnovijim trendovima i uslovima na tržištu električne energije u BiH, te se na ovaj način želi podstaći saradnja poslodavaca i EPBiH u pravcu zajedničkog djelovanja na rješavanju svih potencijalnih i postojećih problema koji se javljaju ili mogu javiti u snabdijevanju električnom energijom.

JP Elektroprivreda BiH na području Hercegovačko-neretvanskog  kantona ima oko 40 hiljada kupaca, od čega su krajem prošle godine njih 650 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 36 hiljada kupaca na području HNK-a su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, zanati.

Na sastanku su poslodavci tražili da im se detaljnije objasni naknada za obnovljive izvore energije, koja se naplaćuju na računu, na koji način privrednici mogu uticati na iznos mrežarine, te zašto različite kompanije koje se bave istom djelatnošću i slične su veličine imaju od Elektroprivrede različite cijene energije.

„Predstavnici JP Elektroprivreda BiH su u kontekstu dešavanja posljednjih nekoliko mjeseci, a u vezi sa ugovaranjem snabdijevanja električnom energijom, predstavnicima privrednih subjekata sa područja HNK-a, predstavili osnovne postulate snabdijevanja u novim okolnostima koje podrazumijeva otvoreno tržište električne energije. U razgovoru sa privrednicima tretirani su modaliteti međusobne saradnje i načini za  njihovo unaprijeđenije s ciljem obezbjeđenja kvalitetnijih uslova za funkcionisanje na otvorenom tržištu“, kazala je portparol Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.

Edukacijski ciklus za privrednike, koji organiziuje Elektroprivreda BiH zajedno sa Udruženjem poslodavaca, jedan je od vidova društveno odgovornog djelovanja kompanije, kojim se podstiču procesi od opšteg interesa i značaja za ekonomski napredak  društva u cjelini. 

Predstavnici Elektorpreivrede BiH pozvali su predstavnike kompanija da sva pitanja i eventualne nedoumice upute Elektroprivredi BiH, te da će blagovremeno dobiti odgovor i podršku.

V. B.

(NovaSloboda.ba)